Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 3. 2011

Léto na ranči 2011

  Tábora se v roce 2011 zúčastnilo celkem 39 účastníků, z toho 6 rodičů či prarodičů s 11 dětmi do šesti let, 17 větších dětí bez rodičů a 5 vedoucích. Celý týden jsme se plavili po tajemných ostrovech kolem Erinu, každou noc moře zaneslo naši loď na jiný ostrov. Na každém ostrově se slavil zrovna jeden svátek v roce - prožili jsme společně  Velikonoce, pálení čarodějnic, Helloween i Vánoce. Vyrobili jsme spoustu výrobků a výtvarných děl, užili si čarodějnický karneval, naučili se spoustu nových písniček, povozili jsme se na koních. Byli jsme na výletě - děti hromadně v Klatovech a část rodičů s dětmi v Mlázovech a Velharticích. Větší děti zjistlily, že péče o koně je docela náročná práce, a že kdo chce jezdit, občas i padá ;-)  Poslední den děti předvedly na countrybále svoje předtančení, vystoupily s country tanci a s irskými tanci. Nakonec jsme všichni společně shlédli westernovou show kovboje Jimmiho a koně Marse a to včetně noční ohňové show, z níž běhal až mráz po zádech. Celý týden jsme měli dobře postaráno o plná bříška díky motorestu v Neznašovech. Za dobrou pohodu a domácí atmosféru děkujeme Petře a Zdeňkovi Tomáškovým :-) Už teď se těšíme na příště!

 

 Rezeda, občanské sdružení pro aktivní rodičovství 

a taneční oddíl Róisín

 

vás zvou na

  

„Léto na ranči 2011“

 

13. - 20. srpna 2011

 

6. otevřený tábor pro děti od 1 roku do 15 let i jejich rodiče 

  

Odkaz na mapu

 Podolí - Kolinec, okres Klatovy

 

„Pojeďte s námi na týden, prožijete na táboře celý rok!“

Ptáte se, jak je to možné? Pojeďte s námi a nechte se překvapit ;-)

 

Čeká Vás aktivní týden pro děti i rodiče na venkově v prostředí westernového ranče v Pošumaví 15 km jižně od Klatov. Děti starší 6 let mohou jet i bez rodičů, je pro ně připraven program pod vedením zkušených vedoucích a pedagogů.

 

Na ranči je téměř 30 koní (z toho několik letošních hříbátek) plemen hafling, norik, hucul a pony, kteří jsou vhodnější pro děti a rekreační ježdění než temperamentní jezdecká plemena. Uvidíte i několik pravých kovbojských koní plemen american quarter horse, american paint horse či appaloosa. Jezdí se samozřejmě ve westernovém stylu. Kromě koní další domácí zvířata v místě: kozy, psi, králíci a kočky. Pro děti je k dispozici hřiště s dřevěnými prolézačkami, přes den občerstvení v kiosku (pivo, limo, sušenky, párky, hranolky apod.), večer možné grilování a posezení u táborového ohně.

 

Ubytování pro rodiny ve stylových 4 a 5 lůžkových pokojích v hlavní dvoupodlažní budově Saloonu, společné sociální zařízení na každém patře (celková kapacita 32 lůžek na 7 pokojích). Každý pokoj je třeba obsadit alespoň třemi osobami. Za osobu na lůžku se počítají dospělí a děti starší dvou let. V některých případech budou tedy ubytovány dvě maminky v jednom pokoji. Pokud pojedou oba rodiče dítěte, bude pokoj vyhrazen pro rodinu. Děti bez rodičů budou ubytovány se srubech pro 5-8 osob s koupelnou (maximální kapacita 20 dětí). V Saloonu je hlavní společenská  místnost s krbem, která slouží jako jídelna i taneční parket.

 Program bude vyváženě rozdělen jednak pro děti bez rodičů a větší děti a zadruhé pro rodiny s předškolními dětmi.

Program pro větší děti se bude skládat převážně z tancování a her a volitelně bude doplněn praktickou výukou koňácké abecedy.

a) Děti, které tančí irský tanec, budou mít dvakrát denně taneční trénink pod vedením tanečnice Katky Bartošové.

b) Děti, které se s irským tancem ještě nesetkaly, se budou jednou denně věnovat krokově méně náročným country tancům pod vedením tanečnice Jany Kotousové. Místo druhého tréninku budou mít na programu hry a výtvarné činnosti pod vedením pedagožky ZŠ Lenky Volfové.

Všechny větší děti, které se předem přihlásí, budou mít  jednou denně výuku péče o koně a základních jezdeckých dovedností pod vedením rančerky Petry Tomáškové (za jednotný příplatek k základní ceně tábora). Vyjížďky do terénu si hradí každý sám, jejich počet je libovolný podle vlastního uvážení. Vždy se však pojede ve skupině v doprovodu průvodce z ranče a jedné z vedoucích.

c) Program pro rodiny s caparty a předškoláky se bude skládat z dopoledního a odpoledního bloku výtvarných a hudebních činností, soutěží a her a bude jej zajišťovat pedagožka ZŠ Iveta Koníčková. Menší děti se mohou za mírný poplatek nechat povozit dokolečka po ranči na poníkovi.

Pro všechny se bude konat výlet vlakem na hrad Švihov,  táborák, večerní zpívání s kytarou, karneval (nezapomeňte dětem přibalit masku – tentokrát helouvínsky laděnou). Program tábora bude po celou dobu provázán jednou legendou, kterou Vám zatím ale neprozradíme.

Akci bude jako obvykle koordinovat vedoucí, zásobovač a zdravotnice v jedné osobě Kristýna Hulová. 

Ve volném čase můžou rodiče s dětmi navštívit blízký hrad a zámek Velhartice (7 km), koupaliště v Běšinách (2 km) nebo pohádkovou chalupu v Mlázovech (6 km).

Rozšířením týmu vedoucích na pět osob bude zajištěna dostatečná kapacita k pokrytí všech částí programu tábora. Každá skupina táborníků bude mít svoji vedoucí, která se bude věnovat jen jim. Iniciativa rodičů při spolupráci na tvorbě programu je samozřejmě jako vždy vítána, stejně jako konstruktivní připomínky ex ante na rozdíl od destruktivních připomínek ex post. 

Cena:

Dospělý: 2800,- Kč

V ceně je zahrnuto: 7 noclehů s lůžkovinami, plná penze (v den výletu místo oběda balíček), program, doprava na výlet a vstupné na hrad,  režijní náklady.

Dítě 0-2 roky bez nároku na lůžko a stravu zdarma. 

Dítě 2 – 12 let s rodičem (rodiči) 3000,- Kč

V ceně je zahrnuto: 7 noclehů s lůžkovinami, strava 5 x denně , pitný režim, program dle věku, režijní náklady.

Dítě 6 – 15 let bez rodičů, plná penze: 3300,- Kč

V ceně je zahrnuto: doprava vlakem z Prahy a zpět, 7 noclehů na pevném lůžku ve vlastním spacáku, strava 5 x denně, pitný režim. Dále doprava na výlety a vstupné do památkových objektů, případně na koupaliště, materiál na program a odměny, režijní náklady.

Doprava:

Děti starší 6 let pojedou hromadně vlakem z Prahy za doprovodu vedoucích. U rodin s dětmi se předpokládá individuální doprava autem, před rančem je možnost parkování. Pokud přijedete individuálně vlakem, zajistíme bezplatný odvoz z nádraží Malonice (2 km od ranče).

Stravování:

Začíná večeří v den příjezdu a končí balíčkem na cestu. Snídaně formou švédského stolu v Saloonu. Obědy i večeře budou řešeny hromadným dovozem jídel ve várnicích z nedaleké kvalitní restaurace. Děti navíc dostanou přesnídávku a svačinu (ovoce, mléčný výrobek, pečivo) a budou mít zajištěn pitný režim (ovocný čaj nebo voda se šťávou) po celý den.

Jídelníček na celý týden bude sestaven předem s ohledem na nutriční požadavky pro stravování dětí. K dispozici bude lednice pro uchování kojenecké stravy, mikrovlnka, varná konvice. Lze zapůjčit základní nádobí.

Táborový jídelníček - uvádíme zejména pro maminky menších dětí, které nemusí vše baštit, abyste si včas mohly připravit pro děti alternativu (je k dispozici lednička, mikrovlnka, varná konvice, vařič, základní nádobí). Děti, které jedou na tábor bez rodičů samozřejmě nebudeme nutit do ničeho, co jim nechutná, ale o hladu je také nenecháme. Vždycky bude k dispozici chleba s máslem a sýrem či paštikou, ovoce a zelenina. Všechny děti budou denně kromě hlavních jídel dostávat dvě svačiny ve složení: mléčný výrobek, pečivo, ovoce nebo zelenina.   

 

Koně:

Vožení dětí na poníkovi s průvodcem bude možné denně za mírný poplatek a to vždy po návratu koní z vyjížďky, každé dítě cca 3  kolečka po areálu ranče.

Výuka péče o koně a základních jezdeckých dovedností pod vedením rančerů bude probíhat pro přihlášené děti. Cena za celý týden cca 800,- Kč (bude upřesněno do konce dubna).

Starší děti a dospělí mohou vyjet za doprovodu průvodce s koňmi i do terénu. Vyjížďky si každý platí individuálně na místě. Cena vyjížďky krokem na 1 hodinu je 200 Kč, lze dohodnout i rychlejší a delší trasy pro zdatnější jezdce. Děti bez rodičů mají zajištěný kvalifikovaný dozor po celý den včetně vyjížděk. Pro děti je na vyjížďku nutná helma (stačí cyklistická).

Program zajišťuje 5 kvalifikovaných vedoucích ve spolupráci s dobrovolníky z řad rodičů:

Kristýna Hulová (hlavní vedoucí pro rodiny, zdravotník, zásobovač, sociální pracovník),

Iveta Koníčková (vedoucí pro rodiny, pedagog 1. stupně ZŠ),

Kateřina Bartošová (hlavní vedoucí dětí, irský tanec),

Jana Kotousová (vedoucí pro děti, country tanec, fyzioterapeut),

Lenka Volfová (vedoucí pro děti, pedagog 1. stupně ZŠ).

Přihlášky:

Formulář závazných přihlášek a dalších dokumentů (prohlášení rodičů, potvrzení o zdravotní způsobilosti) bude ke stažení zde nejpozději od poloviny dubna. Do té doby je změna výše uvedených informací vyhrazena.

Kontakt: os.rezeda@volny.cz. tel: Kristýna – 606 676 933, Katka - 733 387 625